Jedzenie z domu czy catering? Usługi cateringowe dla firm. Usługi cateringowe cieszą się dużą popularnością. Poszczególne firmy prześcigają się w korzystnych, rozbudowanych i dobranych do indywidualnych potrzeb, ofertach. Dzięki temu, gdy chcemy wybrać odpowiedni catering dla naszej firmy, mamy mnóstwo możliwości, ale jednocześnie, sprawia to, że znalezienie najlepszej oferty jest wyjątkowo czasochłonne i trudne.
Wybór cateringi jest najtrudniejszy dla przedstawicieli dużych firm, którzy muszą znaleźć firmę cateringową, która przygotuje posiłki dla znacznej liczby pracowników. Wymaga to bowiem świetnej organizacji pracy. Na co należy zwrócić uwagę podczas wyboru firmy cateringowej? Po czym poznać dobrą firmę? Jak się przygotować na spotkanie z przedstawicielami firmy cateringowej? Kilka wskazówek poniżej.
Jak wybrać firmę cateringową?
Idealna firma cateringowa to firma charakteryzująca się dużą elastycznością w kwestii wyboru dań. Różnorodność posiłków powinna stanowić jeden z głównych wyznaczników. I nie chodzi tylko o możliwość wyboru spomiędzy potraw z różnych krajów, ale i możliwość dostosowania cateringu do preferencji pracowników. W doborze cateringu dietetycznego powinniśmy uwzględnić ewentualne alergie pracowników oraz ich przyzwyczajenia żywieniowe, takie jak np. brak mięsa w diecie.
Drugim ważnym punktem, na który musimy zwrócić uwagę, jest jakoś oferowanych posiłków. Większość firm cateringowych przed zawarciem umowy, oferuje możliwość skosztowania poszczególnych dań. Powinniśmy z takiej możliwości skorzystać. Pomoże nam to ocenić umiejętności kucharza. Warto również zwrócić uwagę na same produkty, które posłużą do przyrządzenia posiłków. Oczywiście, nie jesteśmy w stanie sprawdzić, czy na pewno wszystkie produkty są świeże, ale jeśli firma cateringowa deklaruje, że korzysta z produktów pochodzących od małych dostawców oraz lokalnych rolników, może to świadczyć o tym, że otrzymamy świeże dania dobrej jakości.
Zwrócić uwagę należy również na samą organizacje firmy cateringowej. Jeśli pracownicy są punktualni, dobrze przygotowani do rozmowy i przedstawiają jasne wytyczne dotyczące świadczonych przez nich usług oraz jednocześnie potrafią dokładnie określić, jakich informacji od nas oczekują (ilość gości, charakter przyjęcia, wyznaczniki dotyczące potraw), możemy spać spokojnie. Oznacz to bowiem, że firma należy do profesjonalnych przedsiębiorstw cateringowych. Jeśli natomiast pojawiają się niedomówienia i problemy organizacyjne, może to oznaczać, że pracownicy nie są odpowiednio przygotowani do pracy.
Ważna jest również jasność w kwestii finansowej. Firma cateringowa powinna, gdy otrzyma od nas wszelkie wytyczne, dokładnie określić koszt cateringu oraz, jeśli świadczy dodatkowe usługi, również ich koszt (wynajęcie obsługi, sprzątanie czy przygotowanie dekoracji). Nikt nie chciałby się znaleźć w niezręcznej sytuacji, gdy cena cateringu okazała się wyższa, niż przewidziana w budżecie danej firmy. O ile w przypadku pojedynczej imprezy nie stanowi to tak dużego problemu, to już tego typu sytuacje zaistniałe przy stałym zleceniu mogą spowodować poważniejsze komplikacje dla firmy.
Catering dla firm – cena
Trudno jest określić standardową cenę za posiłek na imprezę firmową. Na koszt składa się wiele czynników, zaczynając od tego, jakie konkretnie potrawy znajdą się na stole, poprzez ilość gości, rodzaj zdobień potraw oraz ewentualny wystrój stołów, a także sama renoma danej firmy cateringowej i ich szefa kuchni. Oczywiste jest, że wyjątkowo tanią ofertę powinniśmy traktować z rezerwą, ponieważ może to oznaczać, że dana firma oszczędza na jakości produktów. Wiadome jest, że dobrej jakości, smaczne posiłki nie należą do tanich. Tak samo, jeśli chcemy zjeść coś nietypowego. W przypadku dużego zamówienia, dla dużej liczby ludzi, możemy liczyć na drobne rabaty. Tak samo będzie w przypadku, jeśli często będziemy korzystać z tej samej firmy cateringowej.
W cenie mogą się również zawierać pewne dodatkowe usługi, takie jak przygotowanie dekoracji stołów, elegancka zastawa czy profesjonalna obsługa podczas imprezy. Kiedy planujemy budżet na dużą imprezę pracowniczą, powinniśmy wziąć pod uwagę także tego typu dodatkowe usługi. Jeżeli nie możemy sobie pozwolić na zbyt duży koszt imprezy pracowniczej, warto wybrać dobrą firmę cateringową i zamówić tylko jedno ciepłe danie, ale za to bardziej wyszukane, niż decydować się na większą ilość jedzenia ze średniej półki.
Catering dla firm – alkohol
Przyjęcia firmowe rzadko odbywają się bez alkoholu, jednak pomimo tego, wiele firm cateringowych nie posiada w swojej ofercie możliwości zamówienia alkoholu lub posiada niewielki wybór trunków. Dlatego warto pomyśleć o samodzielnym zakupie alkoholu oraz zatrudnieniu profesjonalnego barmana. Wynajęcie barmana na przyjęcie nie stanowi obecnie problemu. Wiele pubów czy cocktail barów oferuje taką możliwość, dodatkowo oferując w cenie również alkohol do przygotowania wyszukanych drinków.