Bycie właścicielem catering dla firm, wbrew pozorom nie jest wcale takim prostym zadaniem jak mogłoby się w pierwszej chwili wydawać. Ogólnie prowadzenie własnej działalności jest ciężkim kawałkiem chleba, nie mówiąc już gdy biznes ma dużo wspólnego z żywnością. Przygotowywanie posiłków dla większej ilości ludzi jest pracochłonne, więc nie da się tego robić samemu i trzeba zatrudnić do tego ludzi, nie aż tylu co w przypadku cateringu dietetycznego, ale jednak trzeba.
Z pewnością kluczowymi osobami, które muszą być zatrudnione to kucharki bez nich cały biznes nie będzie się trzymał bo nie ma na czym. Branża gastronomiczna jest o tyle wymagająca, że trzeba znaleźć osoby, które znają się na rzeczy, mają doświadczenie w kuchni i przede wszystkim umieją smacznie gotować. Bez tego nie ma szans na powodzenie interesu jakim jest wykonywanie cateringu dla firm. Kolejnym aspektem, który prowadzi do powodzenia interesu jest lokal, musi być on specjalnie dostosowany do prowadzanie w nim działalności gastronomicznej, musi spełniać określone wymogi.
Przed uruchomieniem działalności, sanepid musi wszystko sprawdzić i wydać zgodę na prowadzenie lokalu, już minimalne niedopatrzenia prowadzą do tego, że sanepid nie wydaje takiego zezwolenia, więc warto przed jego przyjściem wszystko dobrze posprawdzać, aby potem nie było przykrych niespodzianek i niepotrzebnego stresu. Prowadzenie restauracji a cateringu dla firm różni się tym, że w restauracji mamy cały czas ruch i nie wiemy ile klientów danego dnia nas odwiedzi, więc robimy zakupy na oko, sugerując się ogólnym doświadczeniem. A w cateringu dla firm o tyle łatwiej jest, że wiemy ile firm zamówiło u nas posiłki dla swoich pracowników i wiemy na jaką ilość musimy ugotować i wtedy łatwiej o niemarnowanie produktów.
Musimy mieć świadomość, że zabierając się za pracę w gastronomii odpowiadamy za życie i zdrowie klientów, niedopuszczalne jest to aby składniki były nie świeże i nie dobrej jakości, ludzie takie rzeczy wyczuwają i może okazać się, że na następny raz już nie skorzystają z naszych usług, a co gorsza mogą się zatruć i wtedy nie tylko kucharz poniesie za to konsekwencję, ale właściciel również. Na początku gdy wpadniemy w ogóle na taki pomysł założenia działalności gospodarczej i świadczenia usług cateringu dla firm powinniśmy wykonać tzw.: biznesplan i zobaczyć jakie będą koszty założenia biznesu już z wliczonymi kosztami: sprzętów kuchennych, wszystkich niezbędnych pozwoleń, wynajęcia lokalu (na początek nie opłaca się kupować dopóki nie będzie pewności, że biznes się powiedzie) i wielu innych rzeczach, jest ich z pewnością bardzo dużo. Gdy po przeliczeniu okaże się, że jesteśmy w stanie ponieść takie koszty, nie ma na co czekać, trzeba zabierać się za załatwianie wszystkich spraw z tym związanych.
Zanim jednak udamy się do urzędów, możemy pomyśleć nad dofinansowaniem z Unii Europejskiej. Wiadomo, gdy chcemy pozyskać pomoc od Państwa musimy liczyć się z dużą ilością papierologii i tym, że jest to długotrwały proces. Jednak jest to warte zachodu bo można uzyskać dodatkowe pieniądze. W dotacji trzeba zawrzeć trochę informacji: trzeba opisać cele firmy, opisać co będziemy sprzedawać lub jakie usługi będziemy świadczyć, do kogo kierujemy produkt lub usługę, trzeba przedstawić plan marketingowy, należy przeanalizować rynek i konkurencję i kalkulację kosztów. Dotacje można pozyskać jednorazowo i bezzwrotnie. Po złożeniu dotacji, można iść założyć działalność gospodarczą. Na początek trzeba wiedzieć, że założenie jest darmowe. Po pierwsze aby założyć działalność i móc być właścicielem cateringu dla firm należy: złożyć wniosek CEIDG-1, jest teraz taka możliwość zrobienia tego przez internet lub zrobić to bezpośrednio w urzędzie, następnie w przypadku rejestracji VAT należy złożyć VAT-R w urzędzie skarbowym, potem należy zgłosić firmę do ZUS-u a na koniec udać się do sanepidu ponieważ ta branża związana jest z gastronomią i sanepid rejestruje wszelkie firmy i zakłady zajmujące się żywnością.
Następnie możemy rozejrzeć się za lokalem jeśli jeszcze go nie znaleźliśmy, lokalizacja nie jest ważna ponieważ posiłki i tak będą rozwożone po całym mieście lub też na jego obrzeżach. Musimy spełnić wszelkie wymogi sanepidu: w pomieszczeniu musi być umywalka z wodą zarówno ciepłą jak i zimną, środek do dezynfekcji dłoni, blaty muszą być wykonane z tworzywa łatwego do wyczyszczenia, muszą być dwie komory na mycie naczyń po to aby czyste z brudnymi się nie mieszały.
Kluczowe jest to, że każde pomieszczenie musi mieć wentylację. Prowadzać własny catering dla firm trzeba pamiętać o GMP- czyli zasadach dobrej praktyki produkcji produkcyjnej i o GHP- dobrej praktyki higienicznej. Wiadomo, że jeśli, mamy catering dla firmy to my będziemy rozwozić posiłki, więc do kosztów należy włączyć samochód służbowy, on też musi być zatwierdzony przez sanepid. Wszyscy pracownicy, którzy podejmują pracę w gastronomii musi posiadać książeczkę sanepidowską i mieć zrobione wszystkie niezbędne badania, jeśli pracodawca tego nie dopilnuje może mieć nieprzyjemności.